Hulp gevraagd bij ondertitels

Docent Ino Mulders meldde zich bij mij met het volgende verzoek:

“Op de hogeschool wil ik studenten leren omgaan met kijkluisteren. Dus leren hoe ze een videofragment presenteren. Ik heb daarvoor een stappenplan gemaakt, zie bijlage stappenplan.
Nu wil je dus eerst een fragment zonder, daarna met ondertiteling laten zien. Dat kan niet altijd tijdens de film gewisseld worden, hangt een beetje af ban de speler, de afstandbediening en misschien wel de dvd. Nu start een dvd traag op dus zit je, met de klas in afwachting, een paar minuten te klooien voor je weer beeld hebt en de juiste plaats hebt gevonden. De oplossing: een dvd maken met eerst de geripte scène zonder en daarna met ondertiteling.
Nu de vraag: kan dit? Is dat voor een leek te doen? Zo ja, wat heeft deze leek daar bij nodig?”

Kort samengevat, dus eerst een fragment zonder ondertiteling, vervolgens een fragment met vaste ondertiteling. Ik weet wel het een en ander van ondertitelen van online materiaal, maar hier heb ik geen ervaring mee. Wie-o-wie kan Ino (en mij) helpen?

Advertenties

4 gedachten over “Hulp gevraagd bij ondertitels”

 1. Eigenlijk wil je dus een nieuwe DVD maken met alleen de fragmenten die je wilt laten zien, in die volgorde en met alleen ondertitelingtekst op die plaatsen waar je dat nodig acht.

  Is dus een kwestie van rippen van de DVD naar schijf, daar er in knippen. Nieuw ondertitelingbestand maken op basis van het reeds op de DVD aanwezige. En weer branden naar DVD.

  Als het geen beveiligde DVD’s zijn, kun je het importeren meteen in Pinnacle Studio doen, daar bewerken en weer naar DVD schrijven.
  Als het wel beveiligde DVD’s zijn zullen programma’s als Pinnacle dat niet doen. Dan zul je hier moeten kijken voor programma’s die daar niet zo strikt in zijn:
  http://forum.videohelp.com/video-c1.html

 2. Ik heb Pinnacle Studio niet zo bij de hand, dus kan niet checken hoe het daar gaat, maar op basis van de site waar ik naar verwees:

  Uitleg over hoe je de ondertitels van de DVD af haalt en omzet in een SRT bestand:
  http://forum.videohelp.com/topic267416.html

  Als je de video geript hebt, bijgeknipt en weer als in DVD formaat opgeslagen hebt (hoe je dat doet hangt van de tool(s) die je gebruikt af, zie hierboven) dan kun je SRT weer toevoegen in het .VOB formaat.Zie daarvoor de uitleg op:
  http://forum.videohelp.com/topic338721.html

 3. Ik heb destijds een hele simpele oplossing gekozen voor dit probleem: gewoon een stuk karton gebruiken om de ondertiteling af te plakken op het scherm. Het werkte prima en het levert zeeen van tijd op!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s