Je computer uitschakelen per e-mail of SMS

Ik wist tot gisteren ook niet dat het mogelijk was, maar het kan dus wel. Stel, u bent op vakantie en op het vliegveld aangekomen, komt u erachter dat u uw computer nog aan heeft staan. Of u gaat van huis, u wilt een backup maken en daarna wilt u uw computer uitzetten. Dan kan deze hack handig zijn.

Wat zijn de benodigdheden?

1) Een Gmail account. (Of een ander e-mail account met POP-ondersteuning) Wanneer u nog geen Gmail-account heeft, kunt u er gratis één aamaken.

2) Een email-programma: Thunderbird. (Outlook kan ook. Kijk voor Outlook voor meer informatie hier.)

3) Een add-on voor Thunderbird: Mailbox Alert 0.13.1.

4) Een shutdown-scriptje (Afsluiten.bat)  zelf aan te maken.

5) Windows XP of Vista.

6) Een Twitter-account.

7) Een Kwiry-account.

Dit heb je niet meer nodig. Het kan nu door jezelf een direct message (DM) te sturen.

Dan volgt nu het stappenplan:

Stap 1: We gaan eerst een bestandje aanmaken dat ervoor zorgt dat de computer wordt afgesloten. Open daarvoor het programma ‘Kladblok’ en kopieer en plak vervolgens de onderstaande tekst:

c:windowssystem32shutdown -s -f -t 00

Sla dit bestand nu op als: Afsluiten.bat

Let op: Sla het bestand op als ‘Alle bestanden’ en sla het ergens op waar je het later snel terug kunt vinden, bijvoorbeeld in ‘Mijn documenten’. (Afbeelding 1)

(Afbeelding 1)

Stap 2: Voer de gegevens van uw Gmail-account in in Thunderbird. Er zijn 2 zaken die van belang zijn. Allereerst moet u POP inschakelen in uw Gmail-account. Vervolgens dient u Thunderbird te configureren.

Stap 3: De tijd instellen dat op nieuwe berichten wordt gecontroleerd. Open Thunderbird en ga naar: Extra – Accountinstellingen – Serverinstellingen (van uw Gmail-account) en zorg ervoor dat ‘Op nieuwe berichten controleren na elke … minuten’ is aangevinkt en zet dat op ‘1’. Klik vervolgens op ‘OK’. (Afbeelding 2)

(Afbeelding 2)

Stap 4: Maak een nieuwe map aan in Thunderbird. Ga op ‘Postvak IN’ staan, rechtermuisknop en kies voor ‘Nieuwe map’ en noem deze Afsluiten. (Afbeelding 3)

(Afbeelding 4)

Stap 5: Een Berichtenfilter aanmaken in Thunderbird. Ga in Thunderbird via ‘Extra’ naar ‘Berichtenfilters’. Bekijk het screenshot om te zien hoe uw filter eruit moet zien. Klik tenslotte op ‘OK’. (Afbeelding 5)

(Afbeelding 5)

Stap 6: De add-on voor Thunderbird: Mailbox Alert 0.13.1 installeren. Ga op deze link staan, rechtermuisknop en ‘Koppeling opslaan als’ en sla de add-on op op uw bureaublad. Open nu Thunderbird, Extra, Add-ons installeren zoek naar de opgeslagen add-on en klik op ‘Openen’.

Stap 7: Ga in Thunderbird naar het mapje Afsluiten dat je in het begin hebt aangemaakt. Klik op de rechtermuisknop en kies voor ‘Mailbox Alert’.  (Afbeelding 6)

(Afbeelding 6)

Vink vervolgens ‘Voer een commando uit’ aan en klik op ‘Bladeren’ om het ‘Afsluiten.bat’ bestandje dat u in het begin heeft aangemaakt op te zoeken, ‘Openen’ en tenslotte ‘OK’. (Afbeelding 7)

(Afbeelding 7)

Wat moet u nu doen om het geheel uit te testen. U moet een email sturen naar uw Gmail-adres, bijvoorbeeld met de e-mail van uw werk. In de onderwerp-regel moet het commando staan dat u heeft ingevoerd (zie afbeelding 5). Wat gebeurt er nu? U verzendt de e-mail, doordat u heeft ingesteld dat Thunderbird elke minuut op mail checkt, ontvangt u deze mail in Thunderbird na een minuut. Door het berichtenfilter dat u heeft aangemaakt, wordt dit bericht vervolgens automatisch geplaatst in de map ‘Afsluiten’. Met behulp van de add-on hebben we ingesteld dat wanneer er een bericht in de map ‘Afsluiten’ terecht komt, dat dan een commando moet worden uitgevoerd, namelijk het afsluiten van de computer.

U kunt uw computer ook afsluiten per SMS. U moet er dan voor zorgen dat uw SMS-bericht wordt doorgestuurd als email. Dit kan bijvoorbeeld door een account aan te maken bij: Kwiry. Helaas werkt dit alleen voor nummers in de Verenigde Staten.

Met een slimme mash-up is het echter toch mogelijk SMS om te zetten in e-mail en wel met behulp van Twitter.

De stappen:

Stap 1: Zorg dat je een Twitter-account hebt en zorg ervoor dat je bij ‘Devices’ je mobiele nummer invoert. Alhoewel het niet langer mogelijk is binnen Europa om via Twitter SMS-updates te ontvangen, is het wel mogelijk berichten naar je Twitter-account te verzenden per SMS en dat is nu precies wat we hier nodig hebben. Belangrijk: Vergeet niet om bij ‘Notices’ (Onder ‘Settings’) om ‘Email when I receive a new direct message’ aan te vinken.

Stap 2: Maak een kwiry-account aan.

Stap 3: Vul bij Twitter je Twitternaam in en je wachtwoord. Klik vervolgens op update Twitter settings. (Afbeelding 8)

(Afbeelding 8)

Stap 4: Maak in Thunderbird een filter aan zoals hieronder afgebeeld. Bij de onderwerpregel vervangt u ‘commando’ door het door u gekozen commando, bijvoorbeeld ‘sluitaf’. (Afbeelding 9)

(Afbeelding 9)

Stap 5: Op uw mobiele telefoon maakt u een SMS bericht aan:

d kwiry commando*

* commando vervangt u door de naam die u aan het commando geeft.

Verstuur dit bericht naar je Twitter-account en dan werkt het. Uw Twitter-account op uw mobiel kunt u meestal herkennen aan ‘T’.

Bronnen:

How to shutdown your computer with a cellphone.
Remote Shutdown via SMS.

 

 

 

Advertenties

17 gedachten over “Je computer uitschakelen per e-mail of SMS”

 1. Ik zit nu al 3 dagen iets uit te proberen, maar hij doet het niet via sms ;l
  Zou je daar iets uitgebreider over kunnen vertellen, want ik weer niet eens waar ik dat smsje naartoe moet sturen, want dat staat niet direct vermeld.

  Thanks

  gr. Eddy

 2. het is gelukt en het is best handig maar ik vind het alleen lastig dat je thunderbird op je taakbalk moet hebben staan. is er een manier dat als ik hem weg klik dat hij gewoon aan blijft en dat ik hem kan afsluiten met een smsje?

 3. Een aantal jaar geleden vroeg ik mijzelf precies dit af: “Zou ik mijn pc met een emailtje uit kunnen zetten?” .

  Hieronder mijn oplossing.

  Download en installeer http://sourceforge.net/projects/poptray/
  Opensource software gratis en legaal wat willen we nog meer.

  Even een account aanmaken in de software die vervolgens in je mailbox kan kijken… Het programma haalt dus geen email op, maar kijkt slechts even in je mailbox.

  Vervolgens een rule aanmaken met als actie een execute file, dit zou dan het bat bestand zijn wat hierboven al staat omschreven.

  Ik dank de auteur voor zijn optie en toon hierbij mijn alternatief.

 4. @Jasper

  Ja de reacties worden gemodereerd. Dit is om spam en ongewenste flauwe reacties te voorkomen. Maar wees gerust alle mij toegezonden reacties zijn geplaatst op één na, dus ik hanteer (bijna) geen censuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s