Printer delen tussen Vista desktop en Ubuntu laptop

Zoals als in een eerder bericht vermeld heb ik een Vista desktop en heb ik Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope) op mijn laptop geïnstalleerd. Tot nu toe ben ik er erg tevreden over: het werkt erg snel, ik kan gebruik maken van Windows programma’s die ik niet kan missen (Dreamweaver, Hot Potatoes), met Open Office kan ik gewoon mijn WORD-bestanden bewerken, en Linux is erg veilig (Minder vatbaar voor virussen dan Windows). Eén ding is me tot nu toe niet gelukt en dat is het delen van mijn printer. Het is toch handig als je vanaf de bank een printopdracht naar je computer kunt sturen en dat je niet eerst je bestand op een stick moet zetten, deze vervolgens in je Vista computer moet stoppen en dan pas kunt printen. Nu volgt stapsgewijs een uitleg hoe je het delen van een printer tussen een Vista desktop en een Ubuntu laptop voor elkaar kunt krijgen.

De Vista desktop gereed maken:

Stap 1: De printer delen in Vista: Start – Configuratiescherm – Printers, ga op de printer staan, rechtermuisknop en kies voor ‘Delen’. (Afbeelding 1)

(Afbeelding 1)

Stap 2: Klik op ‘Opties voor delen wijzigen’ en vink aan: ‘Deze printer delen’, ‘Afdrukken op clientcomputers renderen’. Let op bij de naam: je mag hier geen spaties gebruiken of rare leestekens, anders werkt het niet. Het beste is te werken met kleine letters en hoofdletters en achter elkaar. Schrijf deze naam op een blaadje. Klik tenslotte op ‘OK’. (Afbeelding 2)

(Afbeelding 2)

Stap 3: Nu hebben we nodig: het NBT (NetBIOS over TCP/IP) en het IP adres van de ethernet adapter. Als je niet weet wat dat is, geen paniek. Dat gaan we nu achterhalen. Klik op ‘Start’ en in het invoervak typ je: cmd om de commando-regel op te starten. (Afbeelding 3)

(Afbeelding 3)

In het scherm dat nu verschijnt typ je: ipconfig/all en druk je op Enter. (Afbeelding 4)

(Afbeelding 4)

Je hebt nu nodig: de Hostnaam + het IP-adres en je moet kijken of DHCP is ingeschakeld. Noteer deze gegevens op een blaadje. Je hebt ze later nodig.

Stap 4: In Windows Vista moeten we nu nog aanzetten. Ga naar het Configuratiescherm – Programma’s en onderdelen en kies voor Windows-onderdelen in -of uitschakelen. Klik op doorgaan als hierom wordt gevraagd. (Afbeelding 5)

(Afbeelding 5)

Stap 5: Zet een vinkje bij ‘Afdrukservices’ en bij ‘Subsystem for Unix bases applications’. Let op: wanneer je op ‘OK’ drukt kan het even duren voordat de toepassingen zijn geïnstalleerd. (Afbeelding 6)

(Afbeelding 6)

Mooi. De Vista computer is gereed. Nu moeten we de Ubuntu laptop nog in orde maken.

Stap 6: In Ubuntu is Samba standaard geïnstalleerd. Mocht je een Linux distro gebruiken waarbij Samba niet geïnstalleerd is zijn dan kun je Samba installeren via de commando-regel:

Eerst:

sudo apt-get install smbclient

Dan:

apt-get install smbfs

Stap 7: Open een browser en typ in: http://localhost:631

Klik nu op ‘Add printer’ om een printer toe te voegen. (Afbeelding 7)

(Afbeelding 7)

Stap 8: Vervolgens vul je bij ‘Name’ de naam in van de printer (die je dus eerder hebt opgeschreven en waarbij er geen spaties in de naam zitten!), ‘Location’ de Hostname van de PC (heb je ook genoteerd) en tenslotte bij ‘Description’ een omschrijving van de printer. (Afbeelding 8)

(Afbeelding 8)

Stap 9: Bij ‘Device’  kies je vervolgens voor ‘Windows printer via Samba’. (Afbeelding 9)

(Afbeelding 9)

Stap 10: Nu vul je de link in naar je printer. Dat ziet er zo uit:

smb://PC_van_pietje_puk/SamsungML1640/ppuk:wachtwoord@PC_van_pietje_puk , waarbij je

– PC_van_pietje_puk vervangt door de hostnaam van jouw PC.
– SamsungML1640 vervangt door de naam van jouw printer. (Let op geen spaties in de naam!)
– ppuk: jouw inlognaam (van je Vista machine)
– wachtwoord: het wachtwoord van je Vista machine.
– PC_van_pietje_puk vervangt door de hostnaam van jouw PC. Dit doe je als je computer gebruik maakt van DHCP. Wanneer je computer geen gebrui maakt van DHCP, maar van een statisch IP-adres dan vul je hier je IP-adres in. (Afbeelding 10)

(Afbeelding 10)

Stap 11: Kies de fabrikant van je printer. (Afbeelding 11)

(Afbeelding 11)

Stap 12: Kies het model van de printer. Soms kan het voorkomen dat je printer er niet bij staat. Vaak kun je dan een oude driver gebruiken. Gebruik Google om uit te vinden welke driver je dan kunt gebruiken. Een andere mogelijkheid is om het PPD bestand te gebruiken. Typ in Google in de naam van je printer + PPD om hiermee verder te komen. (Afbeelding 12)

(Afbeelding 12)

Stap 13: Het kan voorkomen dat nogmaals om je inloggegevens wordt gevraagd. Voer dan je gebruikersnaam in (Vista machine) en je wachtwoord (Windows machine). (Afbeelding 13)

(Afbeelding 13)

Stap 14: Wanneer alles goed is ingesteld kun je een testpagina afdrukken. (Afbeelding 14)

(Afbeelding 14)

Bronnen:

http://www.swerdna.net.au/linhowtosambaprint.html

http://julien.herbin.ecranbleu.org/samba_client_howto/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s