Open leermaterialenbank voor voortgezet onderwijs

Het onderstaande bericht trof ik aan op kennisnet:

Vanaf 1 oktober is het landelijk zoekportaal voor open leermateriaal een feit. Op vo-content.nl kunnen docenten en leerlingen vrij te gebruiken leermateriaal vinden. Er kan gezocht worden op schoolsoort, vak, leerjaar en trefwoorden.

De bank is een initiatief van de VO-raad. “Maar de bank was er niet gekomen zonder de ondersteuning van Kennisnet”, geeft Sjoerd Slagter, voorzitter van de VO-raad aan. “Voor de doorgroei van de bank is de samenwerking met Wikiwijs een belangrijke basis. De afspraken voor die samenwerking zijn gemaakt.”

Een keur aan collectie-aanbieders vult de leermaterialenbank. Dit zijn docenten, scholengroepen, vakontwikkelgroepen en gesubsidieerde initiatieven voor leermateriaal ontwikkeling. SLO, de landelijke stichting voor leerplanontwikkeling, bewaakt in opdracht van de VO-raad, de kwaliteit van het materiaal dat in de bank wordt geplaatst. Ze gaat zorgen voor een certificeringssysteem van collectieaanbieders. Daarnaast reflecteren groepen gebruikers op het materiaal en kunnen bezoekers van de bank door een klik met de muis het materiaal waarderen.

Het is niet de bedoeling dat scholen vanaf nu al hun leerboeken op de brandstapel gooien. Door de bank ontstaat er voor scholen de mogelijkheid een afgewogen leermaterialenmix te realiseren door naast elkaar gebruik te maken van open materiaal en commercieel materiaal, boekmateriaal en digitaal materiaal. Voor docenten is er iets te kiezen. Variëteit in leermateriaal is inspirerend voor de leerling, stimuleert talentontwikkeling van leerlingen en sluit aan bij de wens van de samenleving om ict een plaats te geven in de klas.

Dit is in mijn ogen de kant die we moeten opgaan. Voor N@TSCHOOL hebben we een bovenschoolse map, waarin scholen materiaal kunnen plaatsen, zodat ook andere scholen hier gebruik van kunnen maken. Het is natuurlijk nog interessanter als er een plaats is waar alle docenten in Nederland hun materiaal kunnen plaatsen. Om toegang te krijgen tot de content moet je beschikken over een Entree-account, dat je gratis kunt aanmaken als je er nog geen hebt. Ik heb een pakketje gedownload en in N@TSCHOOL geplaatst en het ziet er keurig uit. In combinatie met de ontwikkelingen rondom de Lesbank.nl (waar je online digitaal lesmateriaal kunt maken) biedt deze leermiddelenmaterialenbank vele mogelijkheden.

Advertenties

3 gedachten over “Open leermaterialenbank voor voortgezet onderwijs”

  1. Beste Antoine,

    komt het materiaal dat jullie in de bovenschoolse map van N@Tschool met elkaar uitwisselen ook in vo-content.nl? Het is immers een groeibank!

    Vriendelijke groeten,
    Ron Zuylen

  2. @Antoine

    Op VO-content.nl worden momenteel collecties ontsloten die aangesloten zijn op Edurep. Er komt een landelijke repository beschikbaar waarin creative commons leermateriaal opgeslagen en gemetadateerd kan worden. Deze repository zal via een VO-content.nl doorzocht kunnen worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s