Verslag Docentendag Frans Nieuwegein

Vandaag ben ik met mijn collega Anne-Marie naar de Docentendag Frans in Nieuwegein geweest. Na een heerlijke lunch gingen we naar een voordracht van Adriaan van Dis over zijn tijd in Parijs, die hij onder andere beschrijft in Stadsliefde. Er kon ook worden getwitterd tijdens deze studiedag met de hashtag: #DocentendagFrans Na de voordracht van Adriaan van Dis gingen we gezamenlijk naar de workshop van Patrick Schuitema, docent Frans en auteur van Libre Service. Zijn workshop had als titel: Examentraining Frans. Behalve leesvaardigheid kwamen ook de andere vaardigheden aan bod.

Workshop 1: Examentraining Frans

Luistervaardigheid:

– Laat leerlingen een fragment horen en laat ze daar zelf een vraag bij maken. Dit stimuleert om meerdere keren te luisteren.

– Zet woorden die voorkomen in een luistertoets in de juiste volgorde op een rij en zet er andere woorden tussen. Leerlingen moeten nu heel goed luisteren of ze de woorden horen.

– Werk ook eens met de uitgeschreven tekst en laat ze in de transcriptie onderstrepen waar het antwoord staat.

– Zorg bij luisteroefeningen ook voor de letterlijke ondertiteling.

 

Spreekvaardigheid:

 

– Laat een leerling een gebeurtenis beschrijven.

– Laat leerlingen hun agenda beschrijven.

 

Schrijfvaardigheid:

 

– Laat bij schrijfvaardigheid gebruik maken van de opzoek-grammatica.

– Zorg voor een 'mise en route' door wat vocabulaire aan te bieden.

– Geef aan waar leerlingen bepaalde zaken kunnen vinden. Zo leer je ze ook waar ze later zelf moeten zoeken.

 

Aardig was ook dat de docenten eerst zelf werd gevraagd om activerende werkvormen te bedenken bij de verschillende vaardigheden. Deze werden vervolgens verzameld en zullen worden geplaatst op http://www.docentendagfrans.nl

 

Leesvaardigheid:

 

Bij het CSE kwam flipping the classroom aan bod. Een manier waarop Patrick leesvaardigheid oefent is door de leerlingen in de klas aan een tekst te laten werken en een filmpje te maken met een uitleg met de antwoorden dat de leerlingen thuis moeten bekijken. Bij flipping the classroom draai je huiswerk en instructie om. Het huiswerk wordt dus gemaakt in de klas en de oplossing wordt thuis bekeken. Een andere mogelijkheid: de uitleg van een grammaticaal onderwerp in de vorm van een video wordt thuis bestudeerd en de leerling dient hiervan aantekeningen te maken. In de les worden dan de oefeningen gemaakt die bij de uitleg horen en kunnen leerlingen eventueel vragen stellen. Het voordeel van flipping the classroom is dat leerlingen in hun eigen tempo de instructie kunnen bekijken en deze eventueel kunnen herhalen. Patrick zal het filmpje dat hij heeft gemaakt bij de tekst 'Le réveil des bonnes manieres'. Hij zal dit filmpje ook plaatsen op de eerder genoemde site. Nog een aantal tips bij leesvaardigheid:

 

– Laat leerlingen op het examen schrijven.

– Laat leerlingen onderstrepen. Let ook op leestekens, zoals dubbele punten, komma's, uitroeptekens e.d.

– Laat leerlingen veelvoorkomende vragen van buiten leren.

– Bij signaalwoorden is vaak het antwoord te vinden.

– Bij sommige signaalwoorden weet je of je voor of achter het signaalwoord moet gaan lezen.

 

Workshop 2: ICT in de les (gevorderden)

 

Deze workshop werd verzorgd door Michel van Ast. Michel is werkzaam bij het APS en hij is daar bezig met didactiek en ICT. Verder werkt hij op de lerarenopleiding van de Hogeschool in Utrecht. Dat kinderen veel kunnen met ICT, liet hij zien met het filmpje: vet – cool – gaaf

 

 

Nieuwe technologie is voor elk persoon anders. De omschrijving die Michel gaf vond ik heel aardig, namelijk alle technologie na jouw geboorte. Michel begon met de activerende werkvorm: denken – delen – uitwisselen. De deelnemers moesten eerst nadenken over het gebruik van ICT in de les en kregen daarvoor 2 minuten de tijd. Vervolgens moesten ze met elkaar delen waar ze aan dachten. Het uitwisselen gebeurde digitaal, namelijk door Linoit , een website waarop je berichten kunt posten. Het mooie is dat je een mail kunt sturen naar een op deze site aangemaakt e-mail adres en dat dit bericht dan direct op het online bord wordt weergegeven. Dit is een handige tool om te brainstormen. Aan een normale activerende werkvorm wordt op deze manier een digitaal aspect toegevoegd. Een van de zaken die uit de brainstorm kwamen was de rap bij het werkwoord -avoir-:

 

Wat ook aan bod kwam was flipping the classroom, een term die je de laatste tijd steeds vaker hoort. In het verslag van de vorige workshop heb ik al uitgelegd wat het is. Om een screencast te maken, kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van het gratis programma Jing. Je kunt een screencast maken van je scherm, maar bijvoorbeeld ook van de uitleg die je geeft op het digibord. Deze kun je ook nog voorzien van een aantal controlevragen. Sommige docenten zijn bang dat er iets mis gaat als je ICT gebruikt. Ik weet er alles van. Soms gaat niet alles zoals je het graag gewild had, maar het is toch goed om dingen uit te proberen. Michel kwam met een mooi citaat van Parker J. Palmer: “Lesgeven is een dagelijkse oefening in kwetsbaarheid.” Een gevaar van flipping the classroom kan zijn de interactie die je mist met leerlingen, maar je wint juist dat leerlingen in de les actiever aan de slag gaan. Zelf denk ik dat je het ook kunt gebruiken als afwisseling. Michel liet nog een mooi filmpje zien, geplaatst op de Kahn-Academy over het spelletje Angry Birds, waarbij de vraag eigenlijk is: “Wanneer doe je nu wat?” (Toevoeging: Het Angry Birds filmpje met dank aan @mvanast)

Khan Academy Does Angry Birds from Dan Meyer on Vimeo.

Twee tools die Michel nog ter sprake bracht waren: Socrative, waarmee je kunt stemmen in de les en Mentimeter dat je voor dit doel ook kunt gebruiken.

 

Ik vond het een erg geslaagde dag en ik heb weer veel nieuwe ideeën opgedaan. Ook altijd leuk om een aantal mensen eens in real life te ontmoeten.

 

2 gedachten over “Verslag Docentendag Frans Nieuwegein”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s